Türk- Alman Üniversitesi’nde Çalıştay: "Kültürlerarası Yönetim: 'Yeni İpek Yolu Projesi' Temelleri, Zorlukları ve Hedefleri"

14.06.2019

"Kültürlerarası Yönetim: 'Yeni İpek Yolu Projesi' Temelleri, Zorlukları ve Hedefleri“ çalıştayı 13-14 Mayıs 2019 tarihleri arasında Türk-Alman Üniversitesinde gerçekleşti. Etkinliğin düzenlenmesini ve moderatörlüğünü Prof. Dr. Ernst Struck (Passau Üniversitesi & TAÜ) ve Alexander G. Welzl (Technikum Wien) üstlendi. İki gün boyunca öğrenciler, bilim adamları ve iş dünyası temsilcileri, Çin’in “Kemer ve Yol Girişimi” projesinin potansiyeli ve onun şekillendirme imkânları ile bunun Avrasya kıtası üzerindeki etkilerini tartıştılar.

Çalıştay, Prof. Dr. Zhejiang Üniversitesi Global Girişimcilik Araştırma Merkezi Başkanı Zhongming Wang’ın ana konuşması ile başladı. Daha sonra, “Kültürlerarası Yönetim (IKM)” programındaki uzmanlar ve yüksek lisans öğrencileri tarafından “Yeni İpek Yolu” projesinin farklı yönleri açık bir tartışma şeklinde kısa konuşmalarla incelendi. Bu bağlamda kültürlerarası yönler, bir ekonomik faaliyet alanı olarak Türkiye'ye yönelik olası etkiler ve Türk kamuoyunun algısı meseleleri de konuşuldu.

Mag. Alexander G. Welzl, Çin İpek Yolu Girişimi'nden kaynaklanan temel zorlukları vurgulayan bir giriş konuşması yaptı. Kültürlerarası danışmanlık firması ICUnet'in CEO'su Dr. Fritz Audebert, kültürlerarası bir bakış açısıyla dönemin Alman Ekonomi Bakanı Sigmar Gabriel'in delagasyonu ile Çin’e gerçekleştirdiği bir seyahatin izlenimlerini katılımcı gözünden aktardı. Universal-Transport Türkiye Genel Müdürü Ergin Büyükbayram, küresel lojistik firmalarının günlük yaşamı ve karşılaştıkları pratik zorluklar hakkında bilgi verdi. Linz Turizm Direktörü ve Straße der Kaiser & Könige Donau - Çalışma Grubu Genel Müdürü Georg Steiner, Linz ve Chengdu arasındaki partnerlik ve partner şehir Chengdu’ya yaptığı gezi hakkında bilgi verdi. Chengdu, Çin hızla büyüdükçe son kırk yılda çarpıcı bir şekilde değişmiş olsa da, aynı zamanda ülkenin en yaşanabilir şehirlerinden biri haline geldiği belirtildi.

Georg Steiner aynı zamanda,  Çin'e ve Hindistan gibi gelişmekte olan diğer ülkelere tek boyutlu bir bakışla bakılmaması gerektiği uyarısında bulundu. Çalıştayın sonunda, takdir edici, bilgilendirici ve proaktif uluslararası işbirliğine duyulan ihtiyaç konusunda mutabakat sağlandı. Bu amaçla, TAÜ’de öğretildiği ve uygulandığı şekliyle kültürlerarası yeterlilik ve işbirliği merkezi bir katkı olarak ön plana çıktı.